Gezondheidszorg in 2022

28/2/2023

Op het gebied van gezondheidszorg was 2022 er eentje van grote uitdagingen. Na 2 lange coronajaren met thuisonderwijs keerden de kinderen terug naar school (hoera!) en kon het gezondheidsteam programma’s als ‘geen gaatjes’ en ‘gezonde families’ weer oppakken. 
Circa 95% van alle scholieren zaten in 2022 op de tandartsstoel voor controle en behandeling, en…. tadadada…. ze konden hun schooljaar afmaken zonder gaatjes. We deelden 794 tandenborstels en tandpasta uit, en ook flosdraad en mondwater.  

Medische zorg

Zo’n 232 kinderen kwamen voor behandeling bij de dokter, omdat ze gevallen waren, koorts of buikpijn hadden. 

Gezonde gezinnen

De gezinnen van onze schoolkinderen werden medisch bij gestaan met voorlichting op maat, het medische team verstrekte zogenaamde schoonmaakkits met toiletpapier, desinfectiemiddel, en wasmiddel. 10 Moeders werden opgeleid tot ‘community promoters’, om in hun omgeving te helpen met gezonde gewoonten thuis, persoonlijke hygiëne, hygiene in huis, goede en gezonde voeding en een rol te spelen bij huiselijk geweld. 

In de maanden oktober en november gingen de ‘community promoters’ op huisbezoek en volgens hun verslagen troffen ze 47% van de bezochte gezinnen een gezonde gezinsomgeving, terwijl 54% in een slechte gezinsomgeving leeft.

Waterfilters

Afgelopen jaar zijn er bij 20 gezinnen thuis een waterfilter geplaatst. Het gaat om een proef om ervoor te zorgen dat de kinderen geen parasieten krijgen. Daarnaast werden aan 100 gezinnen een handleiding uitgedeeld hoe je huis schoon te houden; aansluitend werden deze gezinnen bezocht om te zien of het lukte met de richtlijnen die ze gekregen hadden.