Veel gestelde vragen

Vraag en antwoord

Heb je een vraag over Kuychi of Niños del Arco Iris? De veelgestelde vragen en antwoorden hebben we hieronder op een rij gezet.

Vrolijke kinderen in de klasHoe selecteert Niños del Arco Iris de kinderen voor school?

De kinderen komen uit de allerarmste gezinnen van de hooggelegen woongemeenschappen in de Andes. Om toegelaten te worden moeten de ouders school benaderen en vragen of hun kind naar school mag. Een belangrijk uitgangspunt is dat ouders begaan zijn met het welzijn van hun kind. Zo wordt van de ouders gevraagd om naar de ouderschool te gaan en mee te doen met Familia Saludable. Een medisch sociaal psychologisch team bezoekt de gezinnen thuis.

Hoe ziet het onderwijsprogramma eruit?

Hoofdonderdelen van het onderwijsprogramma zijn vakken als rekenen en taal. Verder zijn er lessen in Quechua (de indianentaal van de Andes), informatica, handvaardigheid, theater, communicatie, sport dans en radio. Zo leren de kinderen hun eigen capaciteiten kennen en nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Ze krijgen ook elke dag een uur Engels. Er is ook veel aandacht voor normen en waarden. Maandelijks is er bijvoorbeeld een grote opruimactie van plastic afval in de naburige leefgemeenschap. Zo leren de kinderen hun omgeving en het milieu te respecteren en te beschermen.
Aan het einde van elke maand laten de kinderen in een eindpresentatie aan ouders, familie en klasgenootjes zien wat zij geleerd hebben.

Kan ik me aanmelden voor vrijwilligerswerk?

Ja, dat kan zeker. In Nederland maken de vele vrijwilligers het werk van Kuychi mogelijk. De stichting Kuychi zamelt geld in voor het project en activiteiten.
In Peru werken we voornamelijk met Peruaanse medewerkers die daarvoor betaald worden; soms is het mogelijk om een vrijwilliger in Peru te plaatsen, maar dan moeten ze wel goed Engels en Spaans spreken en voor een eigen verblijfplaats zorgen. Een vergoeding ontvangen ze niet.

Is het mogelijk om stage te lopen bij Fundación Niňos del Arco Iris in Peru?

In Peru werken we uitsluitend met Peruaanse medewerkers die een arbeidscontract hebben en betaald worden voor het werk dat zij verrichten. Dat is een belangrijke pijler van het project. Vanwege dat beleid is niet mogelijk om stage te lopen op ons project in Peru.

Organiseert Kuychi rondreizen naar het project in Peru?

Jazeker, tweemaal per jaar – in februari en oktober/november - organiseren vrijwilligers een rondreis door Peru inclusief een uitgebreid verblijf op het project in Peru. De reizen worden zonder winstbejag samengesteld en de opbrengsten zijn voor het project. Daarnaast is het ook mogelijk om individueel het project te bezoeken.

Hoe kan ik helpen?  

Er zijn tal van manieren om te helpen. Donateur worden bijvoorbeeld. Maar het is ook mogelijk om zelf in actie te komen. Laat je inspireren door de volgende ideeën:

  • Laat je sponsoren voor een sponsorprestatie of organiseer een sponsoractiviteit met je sportvereniging.
  • Organiseer een feest, benefietconcert of veiling.
  • Verkoop zelfgemaakte spullen.
  • Begin een vastenactie.
  • Haal lege flessen op.
  • Vraag voor je verjaardag of jubileum een bijdrage voor Kuychi als cadeau.
  • Of steun de actie van een ander.

Groot of kleine donatie? Eén ding vergeten we bij Kuychi nooit: we zijn in al die jaren sterk geworden door samen te werken; van 5 euro van een vaste donateur tot de opbrengst van een marktkraampje van € 58,65, de collecte op een verjaardag of bij pensionering, een benefietlezing of de opbrengst van een wijnproeverij. Dankbaar zijn we voor al onze kinderen. Mil Gracias!