Nieuws over Kuychi

Vliegeren

15/11/2023

Studeren is niet voor iedereen weggelegd in Peru. Daarom is er een jaarlijkse studentendag, om het belang van onderwijs onder de aandacht te brengen. Op onze basisschool hebben ze er een leuke dag van gemaakt met allerlei activiteiten en een excursie. Zoals een workshop vliegers maken.

Lees meer

Team Mamita

15/10/2023

Lekker bewegen en sporten. Dat is leuk, vooral samen met andere klasgenoten. Het is niet alleen goed voor je gezondheid, bewegen is ook fijn naast de andere schoolvakken als rekenen en taal waarbij je lang moet zitten. Afgelopen week mochten de kinderen laten zien wat ze kunnen. En ook dat doen ze met veel plezier!

Lees meer

Resultatenvideo!

28/9/2023

2022 was een uitdagend jaar voor ons centrum Niños del Arco Iris in de Heilige Vallei van Peru. Wat is er bereikt? In deze resultatenvideo kunt u zien wat er bereikt is, dankzij de inzet van gemotiveeerde medewerkers. "Onderwijs is uitdagend en fascinerend, maar ook divers, dankzij de oneindige manieren om de wereld te verkennen, te ontdekken en te zien door de ogen van onze kinderen. We kijken met trots en dankbaarheid op het afgelopen jaar terug. We gaan in 2023 vol enthousiasme verder, met het doel voor ogen dat ons verbindt: kwalitatief goedonderwijs voor de kinderen van vandaag", aldus algemeen directeur Maria Paz Ramos.

Ons goede werk in Peru is alleen mogelijk dankzij de hulp en steun van onze donateurs. Mil Gracias! Blijft u ons helpen?

Lees meer

Hoog bezoek uit Nederland

25/9/2023

Feest in ons centrum Niños del Arco Iris! Mamita Helena is op bezoek.
Founding mother Helena van Engelen, die in 2001 het centrum Niños del Arco Iris opzette, is nog altijd nauw betrokken bij het dagelijkse wel en wee in Urubamba. Zo'n drie, vier keer per jaar reist ze vanuit Nederland naar de Heilige Vallei om bij haar niños te zijn. En ook als ze in Nederland is, is er dagelijks contact met de leiding in Peru.

Lees meer

Wat gebeurde er in Cusco in 2022?

29/8/2023

In 2022 leefde 22% van de bevolking in armoede (10% minder dan in het voorgaande jaar) en 3% in extreme armoede (dat is 5% minder dan in 2021), volgens onderzoek door DGSE-MIDIS, 2022. Wat het onderwijs betreft, keurde het ministerie van onderwijs halverwege 2022 de terugkeer naar lessen op school goed, op voorwaarden om verspreiding van Covid-19 te voorkomen. Daarom werden in een eerste fase lessen gegeven in kleine groepen en volgens roosters. Later in het jaar mochten alle leerlingen weer naar school komen, mits ze een gezichtsmasker dragen en voldaan werd aan de gestelde veiligheidsprotocols. Dankzij toewijding en inzet is het gelukt om het nieuwe normaal te overwinnen en zijn er geweldige resultaten behaald. 


Lees meer

Gezondheidszorg in 2022

28/2/2023

Op het gebied van gezondheidszorg was 2022 er eentje van grote uitdagingen. Na 2 lange coronajaren met thuisonderwijs keerden de kinderen terug naar school (hoera!) en kon het gezondheidsteam programma’s als ‘geen gaatjes’ en ‘gezonde families’ weer oppakken. 
Circa 95% van alle scholieren zaten in 2022 op de tandartsstoel voor controle en behandeling, en…. tadadada…. ze konden hun schooljaar afmaken zonder gaatjes. We deelden 794 tandenborstels en tandpasta uit, en ook flosdraad en mondwater.  

Medische zorg

Zo’n 232 kinderen kwamen voor behandeling bij de dokter, omdat ze gevallen waren, koorts of buikpijn hadden. 

Gezonde gezinnen

De gezinnen van onze schoolkinderen werden medisch bij gestaan met voorlichting op maat, het medische team verstrekte zogenaamde schoonmaakkits met toiletpapier, desinfectiemiddel, en wasmiddel. 10 Moeders werden opgeleid tot ‘community promoters’, om in hun omgeving te helpen met gezonde gewoonten thuis, persoonlijke hygiëne, hygiene in huis, goede en gezonde voeding en een rol te spelen bij huiselijk geweld. 

In de maanden oktober en november gingen de ‘community promoters’ op huisbezoek en volgens hun verslagen troffen ze 47% van de bezochte gezinnen een gezonde gezinsomgeving, terwijl 54% in een slechte gezinsomgeving leeft.

Waterfilters

Afgelopen jaar zijn er bij 20 gezinnen thuis een waterfilter geplaatst. Het gaat om een proef om ervoor te zorgen dat de kinderen geen parasieten krijgen. Daarnaast werden aan 100 gezinnen een handleiding uitgedeeld hoe je huis schoon te houden; aansluitend werden deze gezinnen bezocht om te zien of het lukte met de richtlijnen die ze gekregen hadden. 

Lees meer

Wat hebben we met voeding bereikt?

28/2/2023

Gelukkig konden de kinderen in de loop van 2022 terug naar school. En zo konden we ervoor zorgen dat ze ook goede voeding kregen. Met ons voedingsprogramma helpen we om bloedarmoede, darmparasieten, ondervoeding en/of obesitas bij de kinderen te verminderen. Om gezond te eten is de hulp van ouders belangrijk. 

Facts & figures

  • We hebben in de maanden maart, mei en juni 436 voedselmanden bezorgd bij de families van onze kinderen.
  • Door de terugkeer naar school konden we van juni tot december gezonde maaltijden op school serveren.
  • Van alle kinderen had 15% last van parasieten, ze zijn daarvoor behandeld (2% minder gevallen dan in 2021). 
  • 12% Van de studenten had bloedarmoede en 1% was ondervoed (respectievelijk 2% en 12% minder dan in voorgaande jaar).
  • 42% van de scholieren eindigde het schooljaar gezond en wel, dus vrij van bloedarmoede, parasieten en met voldoende lengte en gewicht. Dat is 10% meer dan vorig jaar). 

Workshop voor ouders

Voor de ouders hebben we een workshop georganiseerd, waarbij ze van gespecialiseerd voedingsdeskundige Clorinda Luque en chef-kok Victor Carpio van hotel Belmond leren hoe gezonde maaltijden te bereiden. Lees meer

2022: goede resultaten op school

28/2/2023

Onderwijs is de belangrijkste pijler van onze organisatie. Omdat we geloven dat we door goed onderwijs het leven van onze kinderen kansrijk kunnen veranderen. Pedagogisch gezien was het afgelopen jaar uitdagend; veel kinderen hadden tijdens de pandemie een leerachterstand opgelopen, maar trots kunnen we melden, dat dankzij de inzet en het harde werk van onze gemotiveerde leerkrachten, en ook met de steun van de ouders, zijn er geweldige resultaten bereikt.
Lees maar mee…

  • Maar liefst 195 leerlingen (63 kleuters en 132 basisschoolleerlingen) kregen klassikaal les.  
  • Afgelopen schooljaar kregen 16 projecten vorm. Zoals het project ‘De grote broer’ door de 5e en 6e klassen. De 3e klas werkte aan het project ‘Samen bouwen aan een duurzame school’ en in de eerste klas stond het project ‘The Bum Bahum band redt de planeet' op het lesprogramma.
  • Van onze kleuters was aan het eind van het schooljaar (eind december 2022) 97% in staat om cijfers en vormen te herkennen en goed te communiceren, terwijl 87% van de basisscholieren de verwachte ontwikkelingsnorm bereikte. Waarlijk hele goede resultaten. 

Ouders

De samenwerking met de ouders krijgt vorm in de ouderschool, op 8 zaterdagen. Afgelopen jaar deden maar liefst 80% van de ouders mee. Onderwerpen die aan bod kwamen zijn o.m. thuiszorg, communicatie, teamwork.

Het moge duidelijk zijn, dat alleen dankzij uw steun en bijdrage we ons werk voor onze kinderen goed kunnen (blijven) doen. Laten we blijven samen werken aan een betere toekomst! Lees meer

Feliz Navidad!

5/12/2022

'Het mooiste kerstcadeau is bij m'n vader zijn', zegt de 11-jarige Adriano, om er meteen aan toe te voegen: 'En een lego-speeltje'. In Peru is het hoogzomer, over een week of 3 begint de grote zomervakantie en sluiten we het schooljaar af. Eind februari begint het nieuwe schooljaar weer. Maar zover is het nog niet. De kinderen verheugen zich op goede en liefdevolle kerstdagen! En dat wensen ze ons in Nederland ook - via video - toe. Merry Christmas of zoals ze in Peru zeggen: Feliz Navidad!

Lees meer