Nieuws over Kuychi

Corona in Peru

13/12/2021

Met de kerstdagen in het verschiet brengt voorzitter Hugo Nieuwenhuizen de schrijnende situatie in Peru onder de aandacht en de grote gevolgen voor ons centrum Niños del Arco Iris. "De gevolgen van de corona-epidemie voelen we in Nederland allemaal. We storen ons aan de lockdown, mogen met kerst minder mensen ontvangen dan we zouden willen en vragen ons af waarom de boosterprik zo lang uitblijft. Vervelende gevolgen van een wereldwijde uitbraak van een lastig onder controle te krijgen virus."

De gevolgen zijn ernstig; ik wil die niet bagatelliseren maar zou ze willen vergelijken met Peru. Peru heeft ongeveer 2 keer zoveel inwoners als Nederland, en even veel geregistreerde besmettingen als bij ons, zo’n 2,5miljoen. Het aantal doden is ongeveer 10 keer zo hoog als bij ons; bij ons volgens de laatste cijfers zo’n 20.000, daar ruim 200.000.

Verbleken
Die kille cijfers geven het verschil al aan. Bovendien zijn de cijfers van Peru waarschijnlijk niet heel accuraat. Wat je aan die cijfers niet ziet is wie die zieken en overledenen precies zijn. De welvaart is in Peru aanzienlijk oneerlijker verdeeld dan in Nederland, en de allerarmsten zijn daar ook degenen die de hoogste prijs betalen. De dagloners in Urubamba zitten zonder werk en dus zonder inkomen. De kans op besmetting met corona is een stuk hoger als 1,5 meter afstand houden gewoon geen optie is, simpelweg omdat je met een gezin van een 6 personen in een hutje van 16 vierkante meter woont. Daarmee vergeleken verbleken de problemen die wij hier hebben.

Doen wat je kan
Uiteraard heeft de pandemie ook grote gevolgen voor ons project van Niños del Arco Iris. De prioriteiten liggen meer op overleven dan op onderwijs. Scholing is belangrijk, maar eten krijgen is nóg belangrijker. En dus ligt de focus nu op het verstrekken van voedselpakketten. De kinderen komen zo nu en dan naar school, als de omstandigheden het toelaten. Iedereen doet wat hij of zij kan.
Laten wij ook doen wat we kunnen. De stichting Kuychi heeft het voornemen om de hulp af te bouwen (het project moet immers op termijn op eigen benen kunnen staan) maar even in de ijskast gezet. We steunen het project nog een tijd, en dat kunnen we alleen als u óns blijft steunen. Denk dus ook in deze tijd aan de kinderen in Peru, kijk nog eens op de site welke goede dingen er met uw geld gedaan worden, en blijf ons steunen. Wij blijven ervoor zorgen dat het geld goed gebruikt wordt!

Namens het bestuur en de vrijwilligers van Kuychi, én namens het team van Niños del Arco Iris wens ik u fijne kerstdagen en een gelukkig 2022!

Hugo Nieuwenhuizen
Voorzitter stichting Kuychi

Lees meer

Feliz Navidad!

8/12/2021

Feliz Navidad! Een kerstgroet uit Peru. Een hele bijzondere in een bijzondere tijd: de meeste kinderen zijn nu thuis. Op afstand volgen zij de lessen. Af en toe mogen de kinderen in kleine groepjes naar school om buiten (het is nu zomer in Peru) de lessen bij te wonen. Eind december begint de grote zomervakantie en zijn de kinderen tot half februari thuis.

Lees meer

Doneer ook deze kerst een voedselmand

6/12/2021

Het is dit jaar precies 20 jaar geleden dat Helena van Engelen in de Heilige Vallei van Peru begon. En kijk nu eens…. Maar liefst 260 kinderen kunnen naar school, zij het op afstand in deze coronatijd, of in kleine groepjes buiten. Het team in Peru doet er alles aan om te zorgen voor goed onderwijs en zorg, en met hen worden hun families bijgestaan in de harde strijd van het dagelijkse bestaan. Nog elke maand gaan er goed gevulde voedselpakketten met de eerste levensmiddelen naar de arme families in de bergen. Het is nodig, broodnodig. Help ons helpen! En doneer vandaag nog een voedselmand. Namens ons allemaal: Mil Gracias!

De voedselpakketten staan weer klaar om uitgedeeld te worden. Dank u wel voor uw hulp!
Lees meer

Kerstmis 2021: Feliz Navidad!

6/12/2021

De wereld is nog steeds in de ban van COVID 19. Voor velen is dit een hele zware tijd, emotioneel en materieel. Ondertussen is de tijd van de vele lichtjes aangebroken, maar of ze dit jaar zo sprankelend hun licht schijnen is nog maar even de vraag. Toch… Hoe mooi!

U hebt dit jaar vele sprankelende lichtjes van hoop en overleving gebracht bij onze Peruaanse kinderen en hun families in de hoge Andes. Zonder uw hulp en steun zouden wij onze vele Indianenfamilies niet van voedselmanden hebben kunnen voorzien. Deze manden zijn de overleving geweest voor vele gezinnen die door de COVID uitbraak van de ene op de andere dag geen werk en dus ook geen inkomsten meer hebben. Hun toch al zo armoedig en zeer karig bestaan werd door COVID massaal hongerlijden!

De dankbaarheid van al deze gezinnen is immens groot. Het bracht weer lichtjes in hun trieste ogen. Sprankelende lichtjes, die u aan vele kinderen en hun families bracht.

Als u in deze dagen uw kerstboom optuigt, weet dan dat er vele dankbare hartenlichtjes vanuit Peru in stralen. De mooiste en warmste lichtjes die er bestaan; de lichtjes van hoop en leven die u aan velen schonk!

Wij wensen u allen een vredig kerstfeest van licht en liefde toe.

Mil gracias y feliz Navidad!

 

Helena

Het is dit jaar precies 20 jaar geleden dat Helena van Engelen in Peru begon met haar project Niños del Arco Iris.
Lees meer

Klasseverhaal van Zana Heystek voor Peru

13/11/2021

Na het zien van de aflevering over Helena van Engelen in 'het mooiste meisje van de klas' besloot Zana Heystek ons centrum Niños del ArcoI ris in Peru te bezoeken: “Ik vond het zo fascinerend en liefdevol hoe Helena zich heeft ontfermd over de kinderen uit Urubamba. Dat van dichtbij bewonderen heeft mij écht geïnspireerd.” Zana had al langer het idee om een kinderboek over angst en verlangen te schrijven. Haar reis door Peru gaf de doorslag en terug in Nederland verpakte ze haar ideeën en kennis tot een workshop voor kinderen: Klasseverhaal!

Klasseverhaal gaat over verlangen en angst, en is ontwikkeld voor kinderen van groep 5/6. Tijdens de workshop geven ze invulling aan het verhaal van ‘De vrije vogel en de angsthaas’. Scholen kunnen deelnemen en een percentage van de opbrengst doneert Zana aan onze kinderen in Peru. Tjonge, wat groots; wij geloven in dit prachtige initiatief. Namens onze niños del arco iris: Mil Gracias Zana!

Zana Heystek aan het werk in de workshop 'De vrije vogel en de angsthaas'.

Lees meer

Duizelingwekkende opbrengst voor Peru

25/10/2021

Het was een benefietavond als geen ander in het prachtige sfeervolle kerkje van Op Hodenpijl te Schipluiden. De avond stond geheel in het teken van onze kinderen in Peru, de schrijnende omstandigheden van de arme gezinnen hoog in de bergen, de corona die het nog erger maakte, het levensverhaal van Helena van Engelen en geld inzamelen voor het goede doel. Het resultaat is duizelingwekkend; we moeten er nog van bijkomen - € 80.000.

Vanuit ons hart danken wij allen die aan dit succes hebben meegewerkt, en in het bijzonder Dirk en Tilly Post. Het is een sprookjesachtige avond geweest in het kerkje met een overheerlijk diner en een geweldig optreden van niemand minder dan Stef Bos. Mil Gracias! Mil Gracias!

De slotapotheose van een geweldige benefietavond in Schipluiden. Dirk en Tilly Post reiken de cheque uit aan onze Helena van Engelen.

 

Lees meer

Klimmen en lunchen voor Kuychi

25/10/2021

Directeur Frank van Daal van Duisenburgh klimt begin november naar de top van de Kilimanjaro om geld in te zamelen voor onze regenboogkinderen. Medio oktober zocht de financiële man de samenwerking met restaurant Lugar en organiseerde een benefietlunch met het geweldige resultaat van € 23.500 voor ons project. Geweldig!

Klimmen naar de top

Vanaf 10 november aanstaande zullen Frank van Daal, directeur van de financiële adviesorganisatie Duisenburgh in Eindhoven, Jur Rademakers, internetondernemer en alpinist, en hun mooie team de Kilimanjaro beklimmen. De Kilimanjaro is met 5895 meter de hoogste berg vanAfrika. De mannen gaan de uitdaging aan voor onze niños in Peru. Met hun klimtocht zamelen ze geld in voor Kuychi. En je kunt meedoen! Word sponsor van deze geweldige actie en help ons helpen!

Benefietlunch voor onze niños

Op 17 oktober organiseerde Duisenburgh al een benefietlunch voor Kuychi. Met champagne op de monumentale locatie van Duisenburgh, lunch bij restaurant Lugar en aansluitend koffie en thee weer bij Duisenburgh. De gasten waren zichtbaar onder de indruk van het levensverhaal van onze ‘founding mother’ Helena van Engelen, de kunst van Gam Klutier en de verfijnde gerechten van de chefkok van Lugar. Door deze mooie samenwerking is een voorlopig bedrag van € 23.500 ingezameld. Namens onze kinderen, onze medewerkers, ons bestuur, onze vrijwilligers danken wij voor dit geweldige resultaat. Mil Gracias!

Lees meer

Beleidsplan 21: hulp blijft nodig!

7/6/2021

Het beleid van Kuychi is erop gericht, dat de stichting Niños del Arco Iris in Peru op eigen benen komt te staan. In Peru wordt voortvarend gewerkt om fondsen te werven, maar dat valt in deze coronacrisis niet mee. De vooruitzichten zijn bemoedigend, maar het zal langer duren eer we zover zijn. Het bestuur beseft terdege dat financiële ondersteuning vanuit Nederland gewenst en mogelijk nodig zal blijven. De hulp van onze donateurs en vrijwilligers blijft keihard nodig om ons doel te halen, namelijk de allerarmsten een kans geven uit de negatieve spiraal te komen en een toekomst op te bouwen.

In het beleidsplan 2021 geeft het bestuur zijn visie tot het jaar 2025, welke uitdagingen het voor de komende jaren ziet, de risico’s en de oplossingsrichtingen. En het bestuur geeft volledige openheid over het financiële beheer.

De laatste keer dat Helena van Engelen in Peru was, was eind 2019. Daarna brak de covid-19 pandemie uit.

 

Lees meer