Nieuws over Kuychi

Ken je meester Wally Parry?

19/8/2019

Graag stellen we meester Wally Parry aan je voor. Hij geeft computerles en de indianentaal quechua aan onze niños. Behalve dat hij lesgeeft, zorgt hij ook dat de computers en computersystemen altijd werken. Wally Parry heeft ook intensief meegewerkt aan het project ‘mobiele klaslokaal’. En met groot succes! Een like voor de meester!

meester Wally Parry


Lees meer

Benefietconcert in Lima

18/8/2019

Niet alleen in Nederland worden activiteiten georganiseerd om geld in te zamelen, ook in Peru wordt hard aan de weg getimmerd. Zo geven in Lima José Luis Madueño en Juan José Chuquisengo op 28 augustus een benefietconcert op piano.

benefietconcert op pianoLees meer

Moeders op computerles

18/8/2019

Niet alleen de ontwikkeling van onze kinderen krijgt aandacht, we vinden de ontwikkeling van het hele gezin belangrijk. Daarom krijgen de moeders van onze niños del arco iris computerles. En dat is in dit digitale tijdperk geen overbodige luxe.
Een dikke duim voor deze powergirls, die elke maand naar de ouderschool komen.

moeders op computerles
Lees meer

Juffen- en meestersdag

18/8/2019

Op ‘juffen- en meestersdag’ zetten onze niños del arco iris hun meester en juf maar wat graag in het zonnetje. Met een mooi knutselwerkje, een liedje en een dansje. De kinderen maakten zelfs een video waarin ze, hun ouders en ook oud-studenten een speciale groet aan de juf en meester brengen.


Op onze basisschool werken 19 leraren uit verschillende streken van Peru, zoals Lima, Arequipa, Piura en Cusco. Ze staan borg voor gedegen en goed onderwijs.
De Dag van de Leraar wordt in zo’n 88 landen wereldwijd gevierd. De dag is bedoeld om de waardering voor de leerkrachten uit te spreken; want onderwijs is de sleutel voor de ontwikkeling van een kind én van een samenleving.

Juffen- en meestersdag


Lees meer

’t Startblok loopt recordbedrag voor niños del arco iris

15/5/2019

Kijk eens naar het bedrag op deze cheque! Gekregen van de kinderen van basisschool ’t Startblok in Elst. Ze hebben voor onze niños del arco iris een sponsorloop gehouden met dit fantastische resultaat. Afgelopen week hebben Kuychi-vrijwilligers Helma en Bianca het geld in ontvangst genomen, inclusief de mooie lichtketting die de kinderen voor de kinderen in Peru hebben gemaakt. Dank je wel! Of zoals ze in Peru zeggen: Mil Gracias!

startblok
Lees meer

Engelse les met de vogeltjes van Margriet Monks

26/4/2019

‘Will you fly with me?’ is de titel van het kleurrijke kinder- en prentenboek van de Nederlandse Margriet Monks. In het educatieve boek staan prachtig geschilderde (fantasie)vogeltjes. Thema van het boek zijn de twaalf maanden en hun seizoenen. Dankzij Margriets donatie van haar boeken aan de basisschool Niños del Arco Iris leren onze kinderen met nog meer plezier de Engelse taal.

Meer zien? Bekijk dit filmpje op Youtube:https://youtu.be/itDiDVmjy1s

vlieg met me mee


Lees meer

Ook de ouders gaan naar school

25/4/2019

De inzet en betrokkenheid van de ouders zijn van belang voor het welslagen van de schoolkinderen en deelname aan de ouderschool maakt deel uit van het schoolbeleid. De ouderschool is een keer per maand. Eind maart kwamen de ouders voor de eerste keer in het nieuwe schooljaar bijeen om kennis te maken met de (nieuwe) leraren en vakdocenten en te spreken over de educatieve aanpak, het lesmateriaal en leerproces van de kinderen. Maar liefst 95% van de ouders gaven gehoor aan de uitnodiging en ontmoetten elkaar op school. De sfeer zat er meteen goed in, zo blijkt wel uit de hartelijke afsluiting met een knuffel.

ouderschool
Lees meer

Op medische campagne in de hoge Andes

25/4/2019

Afgelopen week trok een team van Peruaanse artsen de bergen in, om in de afgelegen woongemeenschappen van de Andes medische hulp te bieden aan de allerarmsten. De medische campagne werd mogelijk gemaakt door een unieke samenwerking met Qhali Kay, een ngo uit Lima. Maar liefst 250 mensen konden behandeld worden door zes specialisten, waaronder een dermatoloog, kinderarts, gynaecoloog en algemeen arts. De specialismen gynaecologie en kindergeneeskunde zijn normaliter niet voorhanden in Urubamba en omgeving.

medische campagne


Lees meer

Een schoon en gezond gebit

2/3/2019

Goed je tanden poetsen vinden wij heel vanzelfsprekend, maar in kansarme gezinnen in de afgelegen hooglanden is dat niet zo. Afgelopen week kwamen vijf Duitse tandartsen op vrijwillige basis naar onze kinderen in centrum Niños del Arco Iris om ze te helpen hun gebit te verzorgen en onderzoek te doen naar de fluoridering van hun tanden. Alle kinderen kregen een tandenborstel en tandpasta.

De actie is een samenwerking met de NGO Corazones por el Perú. En daar zijn we erg blij mee. 


Dental care campaign
Lees meer

Digitale klas

2/3/2019

Een belangrijke bondgenoot van ons in Peru is Fundación Teléfonica. Vorig jaar tekenden we een overeenkomst met ze voor het project ‘digitale klas’. Doel is om de technologische ontwikkeling op basisscholen in kansarme omgevingen te bevorderen. Voor de deelnemende scholen zijn er koffers met technologische lessen en snufjes, alsook training en begeleiding voor leerkrachten.

Onze school ontving de leskoffers vorig jaar al en onlangs gingen schooldirecteur Flor de Maria Curahua Sanchez en de meester Waldir Pary Silva op training in Lima. 


Training of the Digital Classroo


Lees meer