Online naar school in de Andes

17/6/2020

Kinderen thuis lesgeven. Het is een hele opgave, weten we uit verhalen en ervaringen hier, maar online lesgeven in de hooglanden van Peru is nog een tandje erger: slechte verbindingen, moeilijk om aan computers te komen, gemis aan opvoedkundige kwaliteiten van ouders én voortdurende veranderingen in het onderwijs (ook daar!). Het vraagt van iedereen een flexibele houding, voortdurend aanpassen en zorgen voor nieuwe verbindingen en mogelijkheden. Het team van Niños del Arco Iris wordt daarbij goed geholpen door ouders (opvoeders), familie en bondgenoten.

 

Samen in de schoolbanken

Onze kinderen beginnen hun schooldag met een hartelijke ontmoeting met hun juf of meester via Whatsapp. Gezamenlijk nemen ze de dag door: tanden poetsen, samen ontbijten en daarna de schoollessen. Ouders doen ook mee met de online schoollessen. Bekijk bijgaand filmpje om een idee te krijgen hoe een online les voor kinderen van de 2e klas eruit ziet.

 

Spelenderwijs

Na de ochtendlessen nemen de ouders de dagelijkse taken over en samen met de kinderen maken ze het schoolwerk, dat met foto’s en video’s ingeleverd wordt bij juf of meester. Met de lesprogramma’s van het instituut Apoyo, een ondersteunende organisatie die leerprogramma’s implementeert, kunnen de kinderen spelenderwijs oefenen.