Corona in Peru

13/12/2021

Met de kerstdagen in het verschiet brengt voorzitter Hugo Nieuwenhuizen de schrijnende situatie in Peru onder de aandacht en de grote gevolgen voor ons centrum Niños del Arco Iris. "De gevolgen van de corona-epidemie voelen we in Nederland allemaal. We storen ons aan de lockdown, mogen met kerst minder mensen ontvangen dan we zouden willen en vragen ons af waarom de boosterprik zo lang uitblijft. Vervelende gevolgen van een wereldwijde uitbraak van een lastig onder controle te krijgen virus."

De gevolgen zijn ernstig; ik wil die niet bagatelliseren maar zou ze willen vergelijken met Peru. Peru heeft ongeveer 2 keer zoveel inwoners als Nederland, en even veel geregistreerde besmettingen als bij ons, zo’n 2,5miljoen. Het aantal doden is ongeveer 10 keer zo hoog als bij ons; bij ons volgens de laatste cijfers zo’n 20.000, daar ruim 200.000.

Verbleken
Die kille cijfers geven het verschil al aan. Bovendien zijn de cijfers van Peru waarschijnlijk niet heel accuraat. Wat je aan die cijfers niet ziet is wie die zieken en overledenen precies zijn. De welvaart is in Peru aanzienlijk oneerlijker verdeeld dan in Nederland, en de allerarmsten zijn daar ook degenen die de hoogste prijs betalen. De dagloners in Urubamba zitten zonder werk en dus zonder inkomen. De kans op besmetting met corona is een stuk hoger als 1,5 meter afstand houden gewoon geen optie is, simpelweg omdat je met een gezin van een 6 personen in een hutje van 16 vierkante meter woont. Daarmee vergeleken verbleken de problemen die wij hier hebben.

Doen wat je kan
Uiteraard heeft de pandemie ook grote gevolgen voor ons project van Niños del Arco Iris. De prioriteiten liggen meer op overleven dan op onderwijs. Scholing is belangrijk, maar eten krijgen is nóg belangrijker. En dus ligt de focus nu op het verstrekken van voedselpakketten. De kinderen komen zo nu en dan naar school, als de omstandigheden het toelaten. Iedereen doet wat hij of zij kan.
Laten wij ook doen wat we kunnen. De stichting Kuychi heeft het voornemen om de hulp af te bouwen (het project moet immers op termijn op eigen benen kunnen staan) maar even in de ijskast gezet. We steunen het project nog een tijd, en dat kunnen we alleen als u óns blijft steunen. Denk dus ook in deze tijd aan de kinderen in Peru, kijk nog eens op de site welke goede dingen er met uw geld gedaan worden, en blijf ons steunen. Wij blijven ervoor zorgen dat het geld goed gebruikt wordt!

Namens het bestuur en de vrijwilligers van Kuychi, én namens het team van Niños del Arco Iris wens ik u fijne kerstdagen en een gelukkig 2022!

Hugo Nieuwenhuizen
Voorzitter stichting Kuychi