Thuis naar school in coronatijd

21/5/2020

Ook in deze coronatijd geldt een strikt schoolrooster voor onze niños. ’s-Ochtends om 8 uur beginnen ze aan hun schoolwerk uit het uitgebreide leerpakket dat ze thuis ontvangen hebben, met daarin o.m. rekenboek, werkbladen, schriften, vouwblaadjes, potlood, schaar, gum, boetseerklei, krijt. School gaat thuis gewoon door: rekenen, taal, muziek, quechua, gym. Dat gebeurt met videofilmpjes, lezen van verhaaltjes, gesprekjes. ’s-Middags werken de kinderen met hun ouders aan opvoedkundige taakjes in huis. Tot 16 uur kunnen ze foto’s en video’s van de gemaakte taken naar hun meester of juf sturen.

Juf Susan van groep 1

Ondertussen werken de leraren aan hun vaardigheden in digitaal lesgeven. Daarvoor gebruiken ze online instructiefilmpjes en 2x per week volgen ze een workshop van Educared, een lesprogramma van Fundación Telefonica.

Volgens Susan Pachero, juf van groep 1, is het een hele uitdaging om goed in contact met de kinderen te blijven. Het liefst is ze fysiek bij de kinderen, zeker in deze onzekere tijd, maar dat kan nu niet. “Groep 1 is een heel belangrijke groep omdat hier de basis gelegd wordt voor de verdere ontwikkeling. Op deze leeftijd is het niveau in emotionele en opvoedkundige ontwikkeling heel verschillend.Wij moeten niet alleen de capaciteiten aanleren die bij hun leeftijd horen, maar ook beginnen met hen te leren gevoelens te uiten, juist nu.” Op persoonlijk vlak maakt juf Susan een moeilijke tijd door omdat haar verloofde 2weken geleden is overleden. Omdat hij in een andere stad woonde, heeft zij niet persoonlijk afscheid van hem kunnen nemen. Heel zwaar, maar het contact met de leerlingen, het enthousiasme van de ouders en de voortdurende steun van haar collega’s geven haar de kracht om door te gaan met haar werk.